Com es pot reparar un cor trencat? Si la tecnologia de gens elèctrics funciona, potser es podran arreglar sols. 

Les malalties cardiovasculars comprenen diferents desordres coronaris i dels vasos sanguinis, com la cardiopatia coronaria, congènita, reumàtica, etc.

Segons la OMS, les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort en tot el món i només a la Unió Europea 1.9 milions de persones van morir per aquesta causa durant 2013.

 

Per aquest motiu, el Dr. Daniël Pijnappels, científic del cor del Leiden University Medical Centre, als Països Baixos, ha començat un estudi únic a la seva classe amb una innovadora solució per a aquest tipus de malalties. Com si es tractés d’un ordinador, l’objectiu d’aquest projecte és aconseguir que el cor es “reiniciï” a sí mateix per a recuperar el seu ritme de batecs normal sense necessitat de marcapassos, cables, software ni descàrregues elèctriques.

Per a aconseguir-ho, s’introdueixen al cor unes proteïnes fetes per gens que són capaces de detectar alteracions als batecs i subministrar un corrent elèctric propi que elimina l’arítmia des de dins.

Segons el Dr. Pijnappels, aquesta teràpia genètica permetria que els òrgnas mateixos es convertissin en el remei per a curar-se quan fos necessari. En aquests moments, encara estan buscant la proteïna adequada per a poder manipular-la, però quan la trobin moltes malalties cardíaques podran remeiar-se e inclús prevenir sense necessitat d’intervencions quirúrgiques ni aparells electrònics.

El projecte del Dr. Pijnappels ha estat finançat per l’European Research Council i durarà cinc anys.

 

Segueix-nos a Twitter.

 

Referències:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/es/

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Cardiovascular_diseases_statistics

https://horizon-magazine.eu/article/electric-genes-hope-fix-broken-heart_en.html?utm_source=HORIZON&utm_campaign=7eb2282924-News_Alert_20170915&utm_medium=email&utm_term=0_bdcf6f64ca-7eb2282924-121328165